SVÆRE RELATIONER

Hvad er en svær relation?

Temaet svære relationer dækker over alle de relationer, vi indgår i, eller dem vi drømmer om at indgå i, og som af og til eller altid er svære at være i. Uanset, er det min forståelse at relationer er vigtige for vores trivsel og livskvalitet. Det er afgørende at føle sig set og anerkendt af andre, og have nogen at dele sine oplevelser, tanker og følelser med. Derfor bliver det vanskeligt, når relationer bliver svære, usunde eller helt fraværende for os.


Svært at kommunikere, følelser af isolation, vedvarende uenigheder og ufrivillige mønstre kan være nogle af de elementer, der gør en relation vanskelig at navigere i. For nogle kan det være en relation, der føles som en konstant kilde til stress, mens andre måske oplever, at de ikke længere føler sig set, hørt eller anerkendt i forholdet.


Nogle oplever, at det særligt er i relation til enkelte personer, såsom en forælder, end søskende, en ven eller en kæreste - at det er svært. For andre er det en mere generel følelse af, at uanset, hvem de søger at skabe en relation til, så er det udfordrende.


At være i en svær relation kan komme til udtryk på mange forskellige måder, her er nogle eksempler:

  • Det kan være svært for dig at tage plads og give udtryk for dine behov i en relation.
  • Du holder andre på afstand, selvom du har lyst til mere nærhed.
  • Du føler, at du skal være på en særlig måde, for at andre accepterer dig.
  • Du forsøger at skabe relationer, men føler dig ofte afvist.
  • Måske noget helt andet er på spil for dig?


Hvorfor opstår svære relationer?

Svære relationer opstår af forskellige årsager. Det kan skyldes uafklarede følelsesmæssige behov, misforståelser, manglende grænser eller en overflod af urealistiske forventninger. Ofte stammer svære relationer fra ubalancer i, hvordan vi kommunikere og forstår hinanden, hvilket kan føre til konflikter og sårede følelser.


Typiske årsager til svære relationer kan være kommunikationsproblemer, manglende tillid, følelsesmæssig afhængighed, uforløste konflikter, ubalancerede magtforhold.

Hvordan påvirker svære relationer vores trivsel?

Svær relationer kan have stor indvirkning på vores mentale og fysiske helbred. De kan føre til øget stress, angst, depression og endda fysiske problemer som hovedpine, muskelspændinger og søvnproblemer. Når vi føler os fanget i en svær relation, kan det også påvirke vores selvværd og selvopfattelse, hvilket kan føre til lavere livskvalitet og manglende selvtillid. En svær relation kan også føre til følelsesmæssig udmattelse, hvor vi mister vores energi og motivation til at engagere os i andre aspekter af livet. Dette kan påvirke vores arbejdsliv, sociale liv og generelle trivsel.

Hvordan kan terapi hjælpe ved svære relationer?

Terapi kan være et effektivt redskab til at forstå, hvorfor en relation er blevet svær, og hvordan man kan ændre mønstrene, der forårsager det svære. I terapien arbejder vi sammen om at forstå de dynamikker, der er på spil i forholdet, og hvordan du kan navigere i de følelser og konflikter, der opstår i dig og mellem jer. 


Hvad vi f.eks. kan arbejde med i terapi:

  • Kommunikation: Vi lærer at udtrykke vores behov og følelser klart og effektivt, så vi kan mindske misforståelser og opbygge en sund dialog.
  • Grænsesætning: At sætte sunde grænser er afgørende for at beskytte sig selv i en svær relation og samtidig opretholde et respektfuldt forhold.
  • Tillid: Vi undersøger, hvad der har brudt tilliden i relationen, og arbejder på at genskabe eller opbygge tillid igen.
  • Følelsesmæssig forståelse: At forstå og regulere vores egne følelser samt at lytte til og forstå andres følelser kan være nøglen til at ændre dynamikken i en relation.
  • Udforskning af tidligere mønstre: Mange svære relationer er et resultat af tidligere oplevelser, som vi har taget med os ind i nutidige forhold. I terapien kan vi undersøge disse mønstre og arbejde på at bryde dem.


I terapien tager vi fat i det, der fylder for dig. Jeg vil generelt være optaget af, hvordan du forstår dig selv og andre, og hvordan du igennem livet, har lært at indgå i relationer. Alt efter hvilke erfaringer vi har gjort os, vil det være individuelt, hvordan vi knytter os til andre og opfatter, hvad det vil sige at være i en god relation. Men fælles for vores måder at være i relationer på, er at de er meningsfulde for netop os. Jeg arbejder ud fra en forståelse af, at vores tidligere erfaringer følger os gennem livet. Nogle gange opdager vi, at den måde vi tidligere har lært at relatere os til andre på, ikke længere er hensigtsmæssig for os.


Relationer er ofte forbundet med mange og blandende følelser. For eksempel smerte, savn og omsorg, eller skuffelse, skam og medfølelse. Et fokus for terapien vil derfor være at undersøge, hvilke følelser der er på spil for dig i dine relationer, og hvordan de alle kan få en plads. Det er når vi kan rumme alle følelserne, og ikke behøver at forstå os selv eller andre som enten gode eller dårlige, at vi kan få det bedre. Det er når vi tillader os selv og hinanden at mærke og udtrykke alle de blandede følelser, at vi ikke længere behøver at gemme dem væk hos og selv eller undgå at anerkende dem hos andre.

Få hjælp til svære relationer i København

Har du svært ved at navigere i en svær relation? Jeg tilbyder psykologhjælp i København, hvor vi sammen kan arbejde på at forstå, hvad der ligger til grund for din udfordring, og hvordan du kan få mere kontrol og trivsel i dine relationer. Det første skridt kan være at erkende, at du har brug for en forandring, og terapi kan være en vigtig støtte i den proces.

Book forsamtale • Book forsamtale •
 
 
 
 

Kontakt mig

for spørgsmål, booking af tid eller afklarende forsamtale